Spanyol gazpacho

0
95

Ha friss, érett, édes paradicsomot vettél a piacon, feltétlenül készíts belőle gazpachot. A híres étel hazája Andalúzia, de ma már nem csak Spanyolországban készítik, hanem szerte a világon. Spanyolországban a gazpachohoz szinte mindenütt hozzá lehet jutni, éttermekben, bárokban, kávézókban és minden boltban. Kánikulában tökéletes leves.

Hozzávalók

50 dkg paradicsom

1 db kisebb kígyóuborka

1 db közepes paprika

0.5 db vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1 teáskanál só

1 mokkáskanál bors

1 mokkáskanál őrölt kömény

1 vastag szelet kenyér

4 teáskanál olívaolaj

Elkészítés

Forraljunk egy lábosban vizet, amíg felforr, ejtsünk bemetszéseket keresztben a paradicsom alján. Dobjuk a forró vízbe a paradicsomokat fél percre, majd szedjük ki, tegyük át hideg vízbe, így már könnyen lehúzhatjuk a héjukat. Daraboljuk fel.

Hámozzuk és daraboljuk fel a többi zöldséget is. Mindegyikből tegyünk félre egy keveset, ez lesz a levesbetét.

Ha tálas robotgéped van, tegyél bele minden hozzávalót, és turmixold össze, már kész is a leves. Ha botmixered, akkor mehet minden a levesestálba, és ott turmixold.

Hűtőben kibír pár napot, sőt, erősen ajánlott hagyni kicsit összeérni az ízeket.