Vegán parmezán sajt

0
91

Ennek a vegán parmezánnak természetesen semmi köze az eredeti sajthoz. Az inaktív sörélesztőpehely adja a sajtos ízét, amit bio- vagy reformboltokban könnyedén be lehet szerezni, nagyon egészséges, tele van mindenféle B-vitaminnal, ez adja a sajtos ízt, és a kész keverék nagyon változatosan használható, és több hétig is eltartható lezárt üvegben, hűvös helyen. Szórhatjuk tésztára, levesbe, szendvicsre, salátára, ami csak az eszünkbe jut. Annyira jó íze van, hogy szinte bármilyen ételt feldob. Ráadásul nagyon egyszerűen elkészül. Az olajos mag tartalma miatt érdemes azért mértékkel fogyasztani.

Vegán parmezán

Hozzávalók

  • 10 dkg natúr héjnélküli (nem sós, nem pörkölt) mandula – kesudióval is jó
  • 4 evőkanál sörélesztőpehely
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál fokhagymapor (1 gerezd foghagyma)

Elkészítés

  • tegyük az összes összetevőt egy turmixgépbe, és szakaszosan működtetve (pulse funkción) kapcsoljuk ki-be, amíg zsemlemorzsára nem hasonlít a keverékünk
  • legyünk óvatosak, hogy ne daráljuk túl, mert magvajat csinálunk belőle

Mandula blansírozása

Nem szükséges hántolt mandulát venni, héjastul olcsóbb, és a hámozást magunk is elvégezhetjük blansírozással: tegyük a mandulát 8 dl forrásban lévő vízbe egy percre (ne tovább, mert megpuhul), vegyük ki szűrőbe, folyassunk rá hideg vizet, kicsit itassuk le, majd hüvelyk- és mutatóujjunkkal könnyedén el tudjuk távolítani a héját.