Andalúz ajoblanco (‘ahoblanko)

0
155

A neve fehér fokhagymát jelent. A kenyér inkább textúrát, mint ízt ad az ételnek, és az elnevezés ellenére a legkarakteresebb összetevő nem a fokhagyma, hanem a mandula. A mag teje olyan krémessé és könnyeddé teszi a levest, mintha tejjel vagy tejszínnel készült volna – pedig nem, így vegánok is fogyaszthatják. Általában szőlővel vagy dinnyeszeletekkel tálalják.

Ajoblanco

Hozzávalók

  • 15 dkg szárazabb (egy-kétnapos) kenyér, a héja nélkül
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg hámozott mandula
  • körülbelül fél teáskanál só
  • 1,5 dl olivaolaj
  • egy evőkanál sherryecet (vagy ízlés szerint több)- bor-, szőlőecet
  • 6 dl hideg víz
  • 30 szem félbevágott és kimagozott vagy hámozott szőlő, a tálaláshoz díszítjük (elhagyható)

Elkészítés

  • A kenyeret 1,5 dl vízbe áztatjuk egy percre, kinyomkodjuk a felesleges vizet.
  • A fokhagymát a sóval mozsárban péppé zúzzuk, majd a mandulával együtt konyhai robotgépben addig turmixoljuk, amíg sima paszta nem lesz.
  • Ezután hozzáadjuk a beáztatott kenyeret, egy evőkanál ecetet, majd a robotgépet járatva lassú sugárban hozzáadjuk az olajat.
  • Végül hozzáadjuk a hideg vizet, és jól összeturmixoljuk. Finoman átszűrjük egy tálba.
  • Lefedjük, és körülbelül 3 órán át hűtjük.
  • Olajjal, pirított mandulával és szőlővel díszítjük, ízlés szerint sóval, olajjal és ecettel ízesítjük, dinnyével vagy más idénygyümölccsel tálaljuk.

Tippek

  • Nem szükséges hántolt mandulát venni, héjastul olcsóbb, és a hámozást magunk is elvégezhetjük blansírozással: tegyük a mandulát 8 dl forrásban lévő vízbe egy percre (ne tovább, mert megpuhul), vegyük ki szűrőbe, folyassunk rá hideg vizet, kicsit itassuk le, majd hüvelyk- és mutatóujjunkkal könnyedén el tudjuk távolítani a héját.
  • Egyes receptek a mandula turmixolásakor egy felkockázott almát is hozzátesznek.
  • A szőlőt szintén blansírozással hámozhatjuk meg: 5-10 másodpercre forró, majd ugyanennyi időre jéghideg vízbe merítjük. A hideg vízben a szőlő héját az ujjunkkal lecsípjük.