Francia Tapenade

0
353

Az Tapenade az egyik legjobb módja annak, hogy megtapasztaljuk a friss olajbogyó és az olívaolaj gazdag ízvilágát. Hagyományosan csak olajbogyót, kapribogyót és szardellát tartalmazó étel – ezek a receptek citrusfélékkel, fűszernövényekkel és diófélékkel egészítik.

Tapenade – 3x

Az olívás tapenád egy klasszikus francia étel, amely a provence-i régióból származik. Történelmileg a recept mindössze két összetevőből áll. Ezek közül az egyik – a kapribogyó – adta az étel nevét, amelyet a provence-i fordításból, tapenas-ból kapta.

Idővel egyre több ízesítőanyagot adtak hozzá, a szardellától és a fűszernövényektől kezdve a citromon át a brandyig. A tapenade e három egyedi változata ezeknek az ízeknek a hozzáadásával erősíti fel a hozzájuk párosított olajbogyót. Fogj kekszet vagy frissen pirított kenyeret, és próbáld ki mindegyik tapenádot önmagában, vagy készítsd el mindhármat!

Hozzávalók

Kalamata-citrus tapenád


1 csésze kalamata (görög, fekete) olajbogyó, magok nélkül

1 evőkanál extra szűz olívaolaj

1 evőkanál kapribogyó

2 tk vörösborecet

3 evőkanál petrezselyem, apróra vágva

1 evőkanál citromlé

2 db citromhéj (kb. 5 cm hosszú)

2 db narancshéj

2 gerezd fokhagyma

3 levél citromfű

1⁄4 tk tengeri só

1⁄8 tk fekete bors

Castelvetrano-bazsalikom tapenade

1 csésze Castelvetrano (szicíliai zöld) olajbogyó

2 evőkanál citromlé

7db bazsalikomlevél

3 gerezd fokhagyma

1 evőkanál kapribogyó

1,5 evőkanál extra szűz olívaolaj

2 tk szardella paszta

1⁄4 tk tengeri só

1⁄4 fk fekete bors

Gaeta-mandula tapenád

1csésze Gaeta olajbogyó

1⁄2 csésze mandula, egészben

2 gerezd fokhagyma

2 tk citromlé

2 evőkanál extra szűz olívaolaj

1 tk rozmaring, apróra vágva

1⁄4 tk paprika

1 evőkanál kapribogyó

1⁄4 tk tengeri só

1⁄8 tk fekete bors

Útmutató

Kalamata-citrus tapenade: a citromhéjat és a narancshéjat apró darabokra vágjuk. Adjuk a héjat és a többi hozzávalót egy konyhai aprítógépbe és működtessük addig, amíg a keverék majdnem sima nem lesz.
Bazsalikomos-bazsalikomos tapenade: Adja az összes hozzávalót egy konyhai aprítóba amíg összeáll és majdnem sima lesz.
Gaeta-mandula tapenade: Tedd bele a mandulát az aprítóba, és daráld addig, amíg a mandula apró darabokra nem esik. Add hozzá az olajbogyót, és további 5 másodpercig pépesítsd. Add hozzá a többi hozzávalót, és pépesítsd, amíg majdnem simává válik.

Megjegyzések

Ne aggódj, ha nics konyhai robotgéped! Csak aprítsd finomra az összes szilárd összetevőt egy késsel, és keverd bele az olívaolajat, a leveket és a fűszereket.